01:06
30 mei 2024

Sekswerker is nog geen normaal beroep, en dat is maar goed ook

In  februari stelde ik de vraag: kan prostitutie ooit een normaal beroep worden?  Binnen een dag had ik Renate van der Zee, journaliste en fervent tegenstander van legaalprostitutiebezoek, aan de telefoon. ‘Wat een domme vraag. Natuurlijk wordt dit nooit een normaal beroep. Weet je wel hoeveel dwang, uitbuiting en ellende er schuilgaat in deze wereld?’ En weer een dag later zat ik aan de thee met sekswetenschapper Ine Vanwesenbeeck, die juist pleit voor het volledig liberaliseren van prostitutie. Zij vond het ook een stomme vraag. ‘Ik ben hier helemaal niet blij mee,’ zei ze.

De toon was gezet.

Vanuit het abolitionistische kamp van Van der Zee had ik deze reactie verwacht. Vanuit het prosekswerkkamp van Vanwesenbeeck niet. Waarom was zij verbolgen over deze vraag? Waarom riep zij niet: ‘Ja! Behandel dit nu eindelijk eens als een normaal beroep!’ Nu, zes maanden verder, begrijp ik haar reactie. Ik zal je straks vertellen waarom.

Lees verder via de Correspondent – Sekswerker is nog geen normaal beroep, en dat is maar goed ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *