07:31
23 januari 2022

‘Scheiding schoolniveaus beperkt contact leerlingen’

‘Scheiding schoolniveaus beperkt contact leerlingen’

Middelbare schoolleerlingen met verschillende achtergronden komen te weinig in contact met elkaar. Dat staat in het rapport ‘Samen of gescheiden naar school’ van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

Na de basisschool gaan leerlingen met verschillende onderwijsniveaus vaak elk naar hun eigen school. Omdat onderwijsniveau en achtergrondkenmerken met elkaar samenhangen, komen zij daardoor voornamelijk in contact met leerlingen met dezelfde achtergrond.

In de grote steden komen leerlingen met verschillende achtergronden binnen de school zelf ook maar weinig met elkaar in contact. Dit komt doordat deze scholen vaak meerdere onderwijsniveaus aanbieden die over verschillende vestigingen verdeeld zijn.

Grotere afstand tussen groepen
School is de plek waar in theorie jongeren uit verschillende leefwerelden elkaar kunnen ontmoeten en leren om te gaan met sociale en culturele verschillen, aldus het SCP. Als dit in de praktijk niet gebeurt, dan kan dit uiteindelijk leiden tot een grotere afstand tussen groepen in de samenleving.

Lees verder via nji.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × 3 =