11:31
20 juni 2021

‘Schaamte voor feilbaarheid belemmert veilige cultuur’

‘Schaamte voor feilbaarheid belemmert veilige cultuur’

Artsen moeten elkaar aanspreken op onprofessioneel gedrag. Dit is nodig om te leren van gemaakte fouten en daarmee de veiligheid in de gezondheidszorg te verbeteren. Dit bepleiten inspecteur-generaal Ronnie van Diemen en senior inspecteur Ian Leistikow van de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in hun gezamenlijke artikel in het boek “Wat is er met de dokter gebeurd?’, uitgegeven door BSL.

Net als in andere sectoren komt het in de gezondheidszorg voor dat zorgverleners “inadequaat gedrag” vertonen, stellen de twee auteurs in hun bijdrage aan de publicatie. Het is niet aan een patiënt of de bestuurder om hen hierop aan te spreken. De patiënt bevindt zich in een afhankelijkheidsrelatie met de arts en ontbeert bovendien de kennis om fouten te herkennen, de bestuurder is voor zijn informatievoorziening afhankelijk van andere zorgprofessionals.

Lees verder via skipr.nl

Meer leren van prof. dr. Ian Leistikow over perspectieven op toezicht? Kom 2 november naar Toezicht in Transitie 2018. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau en verder met oa Paul van Dijk (onafhankelijk adviseur) en Bart Combée (directeur Consumentenbond)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 − zeven =