11:36
26 november 2022

Rusland steeds actiever met cyberaanvallen en nepnieuws

Rusland maakt veel vaker dan voorheen gebruik van geavanceerde computeraanvallen en het verspreiden van nepnieuws om Europa te destabiliseren. Daarvoor waarschuwt de militaire geheime dienst MIVD is het vandaag gepresenteerde jaarverslag.

Volgens directeur Onno Eichelsheim zijn er alleen al het afgelopen jaar honderden cyberaanvallen waargenomen. Die worden onder meer gedaan om kennis te stelen bij bedrijven en overheden, maar ook om invloed te krijgen op Westerse besluitvormingprocedures.

Hoe succesvol de digitale aanvallen zijn geweest, kan de MIVD niet zeggen. ,,We weten niet wat we niet weten. Maar we kunnen er wel vanuit dat er informatie is weggehaald. De verdediging tegen cyberaanvallen is nu eenmaal nooit honderd procent waterdicht. Een aanvaller heeft maar één zwakke schakel nodig en heel vaak is dat de mens zelf die onachtzaam is,’’ zegt Eichelsheim.

Zorgwekkend is volgens de geheime dienst dat de Russische krijgsmacht hackers nu formeel heeft ondergebracht in het leger en deel laat uitmaken van militaire operaties. Nederland heeft sinds kort ook zo’n aanvallende eenheid, maar dat staat nog in de kinderschoenen.

Lees verder via het AD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.