09:37
25 februari 2024

Expired: Reizigersorganisaties: registratieplicht ov-reizen is schijnveiligheid

Reizigersorganisaties Rover en Maatschappij Voor Beter OV zijn negatief over de plannen om een registratieplicht in te voeren bij internationale ov-reizen. Rover ziet de aangekondigde maatregelen als schijnveiligheid, die bovendien reizigers ernstig in hun bewegingsvrijheid beperken.

De Nederlandse regering is met België, Frankrijk en Duitsland in gesprek over een identificatieplicht voor internationale reizigers. “Een makkelijke en spontane reis over de grens wordt hiermee onmogelijk: terwijl Antwerpen dichterbij Rotterdam ligt dan een Nederlandse stad als Eindhoven, vereist een rit naar Antwerpen straks wel minimaal 24 uur vooraf een uitgebreide registratie. Zelfs een rit met een lokale bus in het grensgebied kan straks extra tijd en rompslomp gaan vragen”, stelt Rover.

Omdat taxi’s, (huur)auto’s en fietsen nog wel vrij de grens over kunnen steken, is de effectiviteit van de maatregel zeer twijfelachtig. “Terrorisme is een ernstig te nemen gevaar dat effectief bestreden moet worden, maar niet ten koste van de bewegingsvrijheid van de Europese burgers”, schrijft Rover aan de Tweede Kamer. Ook veiligheidsexperts hebben hun twijfels over de effectiviteit van het plan.

Lees verder via Treinreiziger – Reizigersorganisaties: registratieplicht ov-reizen is schijnveiligheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *