03:20
12 juni 2021

Reactie BMK brief staatssecretaris: wel personeelstekort

Reactie BMK brief staatssecretaris: wel personeelstekort

Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de Tweede Kamer laten weten dat het eigenlijk nog wel meevalt met de krapte op de arbeidsmarkt in de kinderopvang. Zij wijst in haar brief op de cijfers van het UWV over het derde kwartaal van 2018, en op recent onderzoek naar de bezettingsgraad in de kinderopvang. Op basis daarvan concludeert de staatssecretaris dat er voor de eventuele problemen bij organisaties, die volgens haar wel degelijk lokaal kunnen voorkomen, oplossingen bestaan.
Allereerst, aldus de staatssecretaris, zouden medewerkers in de kinderopvang meer uren kunnen gaan werken: de gemiddelde dienstbetrekking betrof volgens onderzoek in 2018 22 uur.

Juist hoog aantal openstaande vacatures t.o.v. aantal banen
Het is een opvallend signaal vanuit het kabinet, omdat de krapte waarmee het onderwijs van doen heeft wel ruimschoots wordt erkend. Toch zijn de tekorten binnen de kinderopvang veel groter: op iedere 1000 banen zijn er in de opvang 51 vacatures. Daarmee behoort kinderopvang samen met de bouw en horeca tot de branches met het hoogste aantal openstaande vacatures. Alleen de ICT heeft meer openstaande functies. Dit bleek uit een recent onderzoek van het FCB naar het personeelstekort in de kinderopvangbranche (bron: Quick Scan tekort kinderopvang, januari 2019).

Lees verder via maatschappelijkekinderopvang.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 + negentien =