04:21
29 februari 2024

Praat minder over onveiligheid en eens wat meer over justitie

Is het aftreden van Ard van der Steur mede gevolg van het samenvoegen van politie en justitie in één ministerie? Welnee, stelt Marc Schuilenburg in de Politiecolumn. De rechtsstaat is opgeofferd aan de veiligheidsstaat.

Het aantal ministers van Justitie dat in de laatste 25 jaar voortijdig is afgetreden, is bijna niet meer op de vingers van één hand te tellen. Ga maar na: Ard van der Steur, Ivo Opstelten, Piet Hein Donner, Benk Korthals en Ernst Hirsch Ballin. Met de aantekening dat Korthals als minister van Defensie het veld moest ruimen omdat hij als minister van Justitie de Tweede Kamer onjuist had geïnformeerd in de bouwfraudezaak.

Afgelopen week vertrok Ard van der Steur. Als Kamerlid vergat hij zijn controlerende taak uit te oefenen. Journalist Bas Haan onthulde in zijn boek ‘De Rekening voor Rutte’ dat Van der Steur als Kamerlid meewerkte aan het achterhouden van cruciale informatie in de bonnetjesaffaire. Met toevoegingen als ‘dit levert gedonder op, aanpassen’ en ‘weghalen, nodigt uit tot discussie’ zorgde Van der Steur ervoor dat de Tweede Kamer onjuist werd geïnformeerd, onder meer over de hoogte van het bedrag dat crimineel Cees H. kreeg in de Teevendeal.

Lees verder via het NRC

Marc Schuilenburg is spreker tijdens Nieuwspoort HCB Seminarreeks Positieve Veiligheid, start 17 mei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *