10:49
14 juni 2021

‘Praat met kind en ouder over geweld in jeugdzorg’

‘Praat met kind en ouder over geweld in jeugdzorg’

Jeugdzorginstellingen moeten met kinderen en ouders praten over het thema geweld. Jeugdzorg Nederland komt in april met een voorstel om dat gesprek te ondersteunen. Dat schrijven de ministers Hugo de Jonge (VWS) en Sander Dekker (Rechtsbescherming) in hun reactie op de aanbevelingen van de Commissie-De Winter, die onderzoek deed naar het gebruik van geweld in de jeugdzorg na 1945.

De vaste vertrouwenspersoon in jeugdzorginstellingen krijgt een belangrijke rol in het bespreekbaar maken van geweld in de instelling. Als die goed bereikbaar en regelmatig aanwezig is, kunnen kinderen en jongeren een vertrouwensband opbouwen. Dat maakt het makkelijker om geweldssituaties te bespreken met de vertrouwenspersoon.

Het Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg (AKJ) gaat de klachtenprocedures voor kinderen in de jeugdzorg verbeteren. Verder komt er een onderzoek naar de veiligheidsbeleving van kinderen en jongeren in de jeugdzorg. Daarbij gaat het erom of hoe veilig zij zich voelen, of ze weten waar ze terecht kunnen met hun zorgen, en of er met die zorgen iets gedaan wordt.

Lees verder via nji.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 + negentien =