03:21
05 december 2021

Kind beste af in sociaal geëngageerde kinderopvang

Kind beste af in sociaal geëngageerde kinderopvang

Sociaal geëngageerde kinderopvangorganisaties presteren het beste op het gebied van pedagogische kwaliteit en inclusie. Dat concludeert Willeke van der Werf uit onderzoek waarop zij 21 februari promoveerde aan de Universiteit Utrecht.

De verschillende typen kinderopvangorganisaties in Nederland verschillen onderling sterk in pedagogische kwaliteit en inclusief klimaat, constateert Van der Werf. Dit hangt ook af van de groepen kinderen en ouders met wie zij werken.

Sociaal geëngageerde kindercentra worden het meest geconfronteerd met de complexe problemen van kinderen in achterstandssituaties. Daardoor is er in deze kindercentra meer aandacht voor de ontwikkeling van kinderen. Deze organisaties hebben de meeste lokale samenwerkingsrelaties en maken vaker deel uit van samenwerkingsverbanden van kindercentra, onderwijs en jeugdzorg.

Om de kwaliteit van de kinderopvang te waarborgen, moet beleid zich minder bezighouden met kwaliteitsregels en meer met een aanpak die gericht is op gelijkwaardigheid voor alle kinderen, stelt Van der Werf. Daarom is het van belang dat de overheid meer samenwerking op lokaal niveau stimuleert.

Lees verder via nji.nl

Meer leren over trends en ontwikkelingen in kinderopvang of basisonderwijs? Kom naar 1 van de seminars van het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijftien − 13 =