10:03
27 juni 2022

Politiebond wil meer bevoegdheden tegen relschoppers

BREDA De politie zou meer bevoegdheden moeten krijgen om relschoppers de voet dwars te zetten. Ook zouden rechters zwaardere straffen moeten opleggen bij geweld tegen hulpverleners.

Daarvoor pleit Maarten Brink, regionaal bestuurslid van politievakbond ACP (Zeeland en West-Brabant) en politieman bij het team Weerijs (omgeving Etten-Leur en Breda).

“In wetgeving zou moeten worden vastgelegd dat we mensen eerder kunnen verwijderen of ergens de toegang kunnen ontzeggen”, noemt Brink als concrete maatregelen. Het afgelopen weekend werd geweld gepleegd tegen agenten in Breda, Nispen, Hengelo en Alkmaar. Politiemensen werden respectievelijk tegen het hoofd geslagen, bewust bijna aangereden,  bij de keel gegrepen, aan de haren getrokken en met peperspray in de ogen gespoten.

“Wij pikken dit niet langer”, was dit weekend de reactie van politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage. Geweld tegen politiemensen is onacceptabel, citeert politieman Brink de eigen vakbond, maar hij moet meteen bevestigen dat geen zinnig mens er anders over denkt.

Brink: “We vragen de politiek al jaren om strengere straffen. Dat gebeurt soms, en vaak ook niet. Waarom niet? Dat moet je aan de rechters vragen. Maar wij zouden dat graag zien. Zoals we ook graag zouden willen dat wij als politie aan de voorkant maatregelen kunnen nemen om problemen te voorkomen. Want helaas is geweld tegen de politie en fenomeen van alle tijden. Iets wat blijkbaar moeilijk tegen te gaan is. Het zit hem ook in de mentaliteit van de mensen. Iedereen spreekt er zijn afkeer over uit, maar de praktijk is dat er vrijwel wekelijks geweld tegen hulpverleners wordt gepleegd. En dan heb ik het niet alleen over politiemensen, maar ook over ambulancepersoneel en brandweerlieden.”

Bron: BNdeStem

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.