01:05
14 juni 2024

Politie Limburg waarschuwt voor illegale vuurwerkhandel onder jongeren: ‘Levensgevaarlijk’

Politie Limburg waarschuwt voor illegale vuurwerkhandel onder jongeren: ‘Levensgevaarlijk’

De handel in illegaal, zwaar vuurwerk is in Limburg relatief vaak in handen van jongeren van wie een deel nog als tiener thuis woont, zegt de politie Limburg. Vooral de verkoop van Cobra’s floreert het hele jaar.

Cobra’s die op school vanuit lockers aan leeftijdsgenoten worden verkocht. Tieners die een doos van dat zware knalvuurwerk – elk projectiel heeft de kracht van een handgranaat – thuis bij pap en mam in hun kamer onder het bed bewaren. Leonie Bouwknegt, operationeel specialist van de politie Limburg, zegt dat het in deze provincie relatief vaak jongeren zijn die wat bijverdienen met de handel in steeds zwaarder vuurwerk.

En die verkoop gaat het hele jaar door, want met name Cobra’s worden bepaald niet alleen gebruikt om in de maanden rond de jaarwisseling eens lekker te knallen. Zo is in maart van dit jaar een 16-jarige jongen uit Reuver opgepakt, omdat de Cobra’s die hij had verkocht door andere tieners waren gebruikt als bom. Na een ruzie is een projectiel bij een woning in Roermond door de brievenbus gegooid. Ook jongeren die in november 2021 in de Roermondse wijk De Kemp hebben gereld, hadden Cobra’s bij zich die ze onder meer vastbonden aan een kan benzine. Het zijn maar enkele voorbeelden.

Lees verder via telegraaf.nl

Meer leren over ondermijning, verwarde personen, jeugdcriminaliteit en andere actuele lokale veiligheidsthema’s? Kom naar de HCB Seminars ‘Topsprekers in Veiligheid’ met o.a. prof. dr. André van der Laan (Universiteit Leiden), prof. dr. Michiel van der Wolf (Rijksuniversiteit Groningen) en prof. dr. Karin van Wingerde (Erasmus Universiteit).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *