12:30
08 december 2023

Expired: Politie gooit meer dan de helft aangiftes in de prullenbak

Van alle aangiftes die er bij de politie binnenkomen belandt maar liefst 57% in de prullenbak. Van de aangiftes via internet ligt dit percentage zelfs op 70%.

3,5 miljoen misdaden worden nooit gerapporteerd
Dat blijkt uit een geheim rapport van politie en Openbaar Ministerie waar Trouw vandaag over schrijft. Volgens de misdaadbestrijders loopt de overheid steeds meer achter in de strijd tegen criminaliteit.

De oorzaak: capaciteitsgebrek en een daling van aangiftebereidheid. Dat laatste heeft tot gevolg dat het overgrote merendeel van misdrijven onopgemerkt blijft voor de politie. Agenten registreerden in 2015 bijna een miljoen misdrijven. Volgens het rapport betekent dit dat zo’n 3,5 miljoen niet gerapporteerd worden, zo concludeert de politie op basis van slachtofferenquêtes. Van alle Nederlanders van 15 jaar en ouder was in 2015 maar liefst 18% slachtoffer van een misdrijf. Inbraak wordt steeds meer als normaal gezien
Politie en OM vrezen dat burgers al het vertrouwen in de politie kwijt dreigen te raken. Inbraak en diefstal worden geaccepteerd als maatschappelijk verschijnsel, schrijven de overheidsdiensten. De aangiftebereidheid nam de afgelopen tien jaar voor deze misdrijven met 23% af.

Bron: WNL

Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *