04:45
14 augustus 2022

Plots weer schreeuwend tekort aan personeel kinderopvang: hoe kan dat?

De wachtlijsten voor kinderdagverblijven lopen weer hoog op, vooral in de grote steden. Dat zegt Brancheorganisatie Kinderopvang. In de crisis raakten talloze medewerkers in de kinderopvang hun baan kwijt en nog steeds staan genoeg pedagogisch medewerkers ingeschreven bij het UWV, maar toch is er een groot  tekort aan personeel. Vanwaar die mismatch? In de kinderopvang wordt geregeld met kleine contracten gewerkt. Arbeidsovereenkomsten voor maar negen uur in de week, waarbij medewerkers tegelijkertijd wel de rest van de week beschikbaar moeten zijn om in te vallen, zijn niet uitzonderlijk.

Bedrijfseconoom Ronald Dekker van de Universiteit van Tilburg noemt de kinderopvang een zogeheten feminiene sector, waar bijna driekwart vrouw is en daardoor van oudsher met deeltijdcontracten wordt gewerkt. ‘Dat is zo gegroeid en is lang niet altijd nodig, maar blijkt in de praktijk heel moeilijk te doorbreken.’

Lees verder via de Volkskrant

Meer leren over het vormen van een kindcentrum? Kom naar Het HCB Seminar en de 2 masterclasses Checklist Kinderopvang PRO – Een KINDCENTRUM, waarom, hoe en wat?   9 maart, 23 maart en 6 april. in Den Haag. Of wilt u eerst ervaringen lezen van deelnemers aan seminars bij het Haags Congres Bureau? Dat kan op de ervaringenpagina.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.