01:28
06 februari 2023

‘Overheid vaak oorzaak van schulden bij burgers’

Dat steeds meer mensen in de schuldhulpverlening terechtkomen, is vaak een gevolg van regels van de overheid.

“Het is allemaal zo ingewikkeld geworden dat mensen bijna onbewust in de schulden komen”, zegt Marco Florijn, de nieuwe voorzitter van NVVK, maandag in Trouw. NVVK is de branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren.

“Als je bijvoorbeeld de kinderopvangtoeslag te laat beëindigt, zit je al snel met een hoge schuld. Als de overheid je dan ook nog ziet als een fraudeur, en niet meewerkt aan een oplossing, wordt het steeds zwaarder”, aldus Florijn. Hij waarschuwt in de krant voor een onderklasse met schulden.

In het afgelopen jaar meldden zich bijna negentigduizend mensen bij de schuldhulpverlening met een schuld van gemiddeld ruim 40.000 euro, meldt het NVVK. Dat zijn ongeveer dezelfde cijfers als in 2015.

Slechts een klein deel van de mensen zit in de schulden vanwege grote fouten die ze zelf maken, zegt Florijn. “Bij de meeste mensen met schulden begint het klein, maar ze verliezen daarna langzamerhand het overzicht.”

De NVVK-voorzitter pleit ervoor dat de ministeries van Justitie, Financiën en Sociale Zaken gaan samenwerken. Ook moet er meer worden ingezet op preventie en eerdere signalering van de problemen.

Lees verder via Nu.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *