01:18
06 december 2022

Onderzoek katvangers in de hennepteelt – Katvanger in beeld

Er zijn grofweg vier typen katvangers te onderscheiden die zijn verbonden met de hennepteelt. Een vijfde type katvanger kan in relatie staan tot de hennepteelt, maar kan ook bij andere illegale activiteiten voorkomen. Dit is de conclusie dieIris Versprille trekt in het afstudeeronderzoek naar katvangers in de hennepteelt dat ze deed onder begeleiding van CCV-adviseur Luuk Olsthoorn.

Vijf typen

Katvangers zijn personen die fungeren als dekmantel voor criminele organisaties. In de hennepteelt gaat het hier met name over personen die hun huis ter beschikking stellen voor de hennepteelt.

  • Het eerste type katvanger, dat het meest voorkomt, is een persoon die zijn (huur)woning of ruimte ter beschikking stelt voor het telen van hennep.
  • Het tweede type katvanger treedt enkel op papier op als huurder of hypotheekeigenaar en is dus niet fysiek aanwezig op de plek waar hennep gekweekt wordt.
  • Het derde type katvanger treedt op als contractant bij het afsluiten van een energiecontract. Daarin kan een persoon de intentie hebben hennep te kweken en zich anders voordoen, maar ook hier kan er enkel sprake zijn van het uitlenen van de identiteit.
  • Een vierde type katvanger, die nu haast niet meer voorkomt, is een persoon die als growshop-eigenaar optreedt, maar dat in werkelijkheid niet is.
  • Een laatste type katvanger die zowel op kan treden in de hennepteelt als bij andere criminele activiteiten, is de persoon die zijn bankrekening ter beschikking stelt. De bankrekening wordt vervolgens gebruikt om geld dat verdiend is met de hennepteelt wit te wassen of door te sluizen naar een andere rekening. Dit type katvanger wordt in de media ook wel bestempeld als de geldezel of moneymule.

Profiel van de katvanger

In februari van dit jaar begon Iris Versprille bij het CCV aan haar afstudeeronderzoek naar de katvanger in de hennepteelt. In dit onderzoek is specifiek gekeken naar welke type katvangers zich voordoen in de wereld van de hennepteelt en welke maatregelen ingezet kunnen worden om te voorkomen dat katvangers gebruikt worden door criminelen. Ook is er gekeken naar het profiel van de katvanger. De bevindingen van dit onderzoek zijn te lezen bij het onderwerp hennepteelt.

Lees verder via HetCCV – Onderzoek katvangers in de hennepteelt afgerond en de pdf DE KATVANGER IN BEELD
Een onderzoek naar het type katvanger in de wereld van de hennepteelt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.