11:27
05 december 2022

Onderzoek: bigdatatoepassingen bij Nederlandse politie zijn nog relatief beperkt

Onderzoek: bigdatatoepassingen bij Nederlandse politie zijn nog relatief beperkt

De Nederlandse politie zou nog amper gebruikmaken van autonome bigdatatoepassingen en machinelearningalgoritmes, stellen onderzoekers van de Erasmus Universiteit. Het gaat vooralsnog om ‘vrij simpele’ algoritmes en bigdatatoepassingen, zeggen zij.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Marc Schuilenburg en Melvin Soudijn voor de Erasmus Universiteit. De onderzoekers keken niet naar het daadwerkelijke gebruik en de inzet van algoritmes, maar naar recente personeelsadvertenties van de Nederlandse politie op het gebied van inlichtingen, opsporing en IT om erachter te komen welke bigdatatoepassingen worden gebruikt. De onderzoekers erkennen dat dat mogelijk een onvolledig beeld geeft, want de uitkomsten zeggen alleen iets over de geanalyseerde vacatures. “Ongetwijfeld zal er meer zijn. Maar tot op heden was er geen enkel overzicht wat er allemaal speelt op het gebied van big data. In die zin zien we dit onderzoek als een eerste stap in die richting”, laat Schuilenberg aan Tweakers weten. Een wob-verzoek naar de informatie ‘had ook gekund, maar kent ook voor- en nadelen’, zegt hij.

Lees verder via tweakers.net

Meer leren over burgers en  veiligheid van Prof. dr. Marc Schuilenburg, hoogleraar Digital Surveillance, Erasmus School of Law, Arnout de Vries, senior innovator, TNO, Dr. Sara Stronks, Onderzoeker lectoraat Maatschappelijke Veiligheid, Saxion Hogescholen en Onderzoeker Politieacademie, Frank van Summeren, adviseur, RONT, Remko van Broekhoven, filosoof en Robert van der Noordaa, Trollrensics ? Kom naar de geheel nieuwe editie van de HCB Seminarreeks ‘Veiligheid, recht en bestuur’ vanaf 19 mei 2022 georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.