03:57
19 juli 2024

OM eist vijf jaar cel tegen jonge Drent vanwege grootschalige cybercrime en oplichtingspraktijken

OM eist vijf jaar cel tegen jonge Drent vanwege grootschalige cybercrime en oplichtingspraktijken

In een blokhut in het Stadspark in Groningen op heterdaad betrapt worden, op het moment dat je aan de telefoon zit en je je voordoet als medewerker van de Rabobank. In dat telefoontje, gepleegd op 20 juli 2021, probeerde de nu 20-jarige verdachte iemand op te lichten. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) stond dat telefoontje stond niet op zichzelf.

Vandaag staat deze jonge verdachte uit de gemeente Tynaarlo terecht voor de rechtbank in Assen in een zaak waarin de tenlastelegging uit liefst twaalf kantjes aan verdenkingen bestaat. Naar de mening van het OM heeft hij op grote schaal, gedurende een lange periode, een veelheid aan strafbare feiten gepleegd en daarbij tientallen mensen voor ruim 100.000 euro opgelicht of bestolen. Hem wordt computervredebreuk, diefstal, oplichting, het voorhanden hebben van illegale software, witwassen, het bezitten en verkopen van niet-openbare persoonsgegevens en het hebben van een gaspistool verweten.

Digitale woningovervallen
Volgens de officier van justitie zitten in het dossier duidelijke aanwijzingen dat verdachte bewust persoonsgegevens van oudere mensen opvraagt en verspreid. Hij heeft gebruik gemaakt van specifieke – illegale – lijsten met persoonsgegevens. Ook heeft hij mensen in hun privédomein benaderd en geraakt. “Hij is zich bewust van hun kwetsbaarheid, maar dat lijkt hem eerder te motiveren dan dat het hem stopt. Je zou het een digitale woningoverval kunnen noemen. En dat niet een keer, maar tientallen keren”, aldus de officier van justitie die een celstraf van vijf jaar eist.

“Hij vond zichzelf cool en de slachtoffers stom. Soms werkte hij met anderen, soms alleen. Hij ging gericht en berekenend te werk en trok zich van niemand wat aan.”

Lees verder via om.nl

Leren en reflecteren als burgemeester, wethouder, hoofd van politie, officier van justitie of hoofd OOV op veiligheidsthema’s als mensenhandel, cybercime, maatschappelijke onrust en ondermijning? Kom vanaf 9 februari 2023 naar de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Burgers, bedrijven en veiligheid’ in Den Haag georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Met oa prof. dr. Bob Hoogenboom, prof. dr. Jon Schilder en prof. dr. Janine Janssen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *