06:49
29 september 2022

OM eist 9 jaar voor het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland

OM eist 9 jaar voor het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland

In een terrorismeonderzoek heeft het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) vandaag in de rechtbank Rotterdam 9 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf en een Gedragsbeïnvloedende en Vrijheidsbeperkende Maatregel (GVM) geëist tegen een 22-jarige en een 36-jarige man uit Zoetermeer. Het OM verdenkt de twee ervan dat zij voorbereidingshandelingen hebben verricht voor een jihadistisch gemotiveerde aanslag gericht tegen Nederland. Die zou worden gepleegd voor en geclaimd worden door Islamitische Staat (IS) en met gebruik van explosieven.

Ambtsbericht AIVD
Op 9 oktober 2019 heeft het OM een ambtsbericht van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) ontvangen waarin staat dat de twee verdachten de intentie hebben een jihadistisch gemotiveerde aanslag te plegen. Voor de beoogde aanslag willen zij gebruikmaken van explosieven. De 22-jarige verdachte verwacht gebeld te worden door iemand die hem en zijn medeverdachte een training kan geven in het leren maken van explosieven.

Dit ambtsbericht vormde de start van het strafrechtelijk onderzoek 26Marina onder leiding van het Landelijk Parket.

Infiltratietraject
Hierop heeft de Landelijke Eenheid van de politie een infiltratietraject opgestart. Daarin is bevestiging gevonden voor de informatie uit het ambtsbericht: Uit het traject in combinatie met andere ingezette opsporingsmiddelen is gebleken dat beide verdachten voorbereidingshandelingen hebben verricht voor het plegen van een aanslag met explosieven gericht tegen Nederland.

Lees verder via om.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.