07:14
23 april 2024

OM eist 11 maanden jeugddetentie en een voorwaardelijke PIJ tegen verdachte van uitgaansgeweld Sittard

OM eist 11 maanden jeugddetentie en een voorwaardelijke PIJ tegen verdachte van uitgaansgeweld Sittard

In de nacht van 15 oktober 2022 wordt een jongeman bewusteloos geslagen op de Putstraat in het centrum van Sittard. Terwijl hij op de grond ligt, krijgt het slachtoffer bij herhaling forse klappen en trappen tegen zijn hoofd. Hij overleeft het uitgaansgeweld door ingrijpen van een omstander. Het OM vindt poging doodslag bewezen en eist tegen de 21-jarige verdachte uit Sittard 11 maanden jeugddetentie en een voorwaardelijke PIJ-maatregel.

Kort voordat dit geweld plaatsvindt, stoot het toen 20-jarige slachtoffer per ongeluk tegen de verdachte of zijn vriend in een druk bezochte kroeg aan de markt.

Kopschopper
Op basis van de onderzoeksgegevens staat vast dat dit aanstoten voor de verdachte reden is om aan het slachtoffer te gaan trekken. Het slachtoffer wil weglopen, maar de verdachte pakt hem opnieuw vast. De latere redder in nood van het slachtoffer, sust de boel en zet de mannen buiten. Camerabeelden en verklaringen van omstanders tonen aan dat de verdachte en het slachtoffer dan richting de Putstraat lopen. Over en weer lijkt er nog wat gezegd te worden, waarna de verdachte met gebalde vuist slaat in het gezicht van het slachtoffer. Die slaat achterover met zijn hoofd op het wegdek en blijft bewusteloos liggen. Ook nadat het slachtoffer al bewusteloos op de grond ligt, trapt de verdachte meerdere malen met kracht tegen zijn hoofd. Omstanders zien dit allemaal gebeuren. Een van hen grijpt in en voorkomt daarmee dat het slachtoffer wordt doodgetrapt door de kopschopper.

Wisselende verklaringen
In zijn verhoren bij de politie legt de verdachte wisselende verklaringen af en zegt hij ook van niets meer te weten. Later verklaart hij dat hij door het aanstoten helemaal nat was geworden en niet vriendelijk was benaderd door het slachtoffer. Op straat voelde hij zich in het nauw gedreven. Na het zien van de beelden erkent hij dat dit nooit had mogen gebeuren.

Jeugdstrafrecht
De officier van justitie hield bij haar eis wel rekening met de gedragsdeskundige rapportages en heeft daarom verzocht om toepassing van het jeugdstrafrecht. Zij vroeg de rechtbank 11 maanden jeugddetentie en een voorwaardelijke PIJ-maatregel op te leggen. Op zitting maakte zij duidelijk dat het andere straffen betreft dan gebruikelijk zou zijn bij een volwassen pleger van deze ernstige poging tot doodslag.

Lees verder via om.nl

Meer leren over jeugdcriminaliteit, ondermijning, verwarde personen en andere actuele lokale veiligheidsthema’s? Kom op 13 maart en/of 15 mei naar de HCB Seminars ‘Topsprekers in Veiligheid’ met o.a. prof. dr. André van der Laan (Universiteit Leiden), prof. dr. Michiel van der Wolf (Rijksuniversiteit Groningen) en prof. dr. Karin van Wingerde (Erasmus Universiteit).

Meer leren over de integrale aanpak van verwarde personen, veelplegers en stelselmatige daders? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2024’ die start op 25 april in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *