09:16
10 augustus 2022

Normalisering drugsgebruik issue voor gemeenten

Het gebruik van harddrugs wordt steeds normaler. Per week worden in Europa gemiddeld twee nieuwe psychoactieve stoffen gemeld. Die vallen nog niet onder de Opiumwet en zijn vaak gemakkelijk verkrijgbaar via internet. ‘Om zicht erop te hebben en interventies te kunnen plegen moeten gemeenten drugsgebruik beter in kaart brengen en meer kennis in huis hebben’, aldus projectleider Sara Woods van Stichting Mainline.

Jullie signaleren dat drugsgebruik steeds normaler wordt onder jongeren en in toenemende mate wordt gebruikt buiten de Randstad. Waaruit blijkt dat?

‘Mainline richt zich op harm reductie, wat betekent dat wij (problematisch) druggebruikers ondersteunen in beperking van de maatschappelijke en gezondheidsrisico’s rondom gebruik. We doen veel veldwerk en spreken met gebruikers en professionele hulpverleners. We horen wat er speelt en wat verandert. Uit die contacten en uit onze drugs- en quickscans, die wij onder andere in Alkmaar, Hof van Twente en Zwolle hebben uitgevoerd, blijkt dat veel professionals zich zorgen maken over het toegenomen aantal jongeren dat zij zien gebruiken en de beschikbaarheid van verschillende middelen. Uit een landelijk onderzoeksrapport van het Trimbos Instituut uit 2014 blijkt in vergelijking met 2009 een aannemelijke toename van xtc-gebruik. En ons onderzoek onder GHB-gebruikers uit 2015 laat zien dat GHB-gebruik bovenmatig veel voorkomt in bepaalde “brandhaard”-gemeenten, zoals Heerhugowaard, Twente en Breda. Die laatste gemeente was recent nog in het nieuws vanwege een niche in GHB: het shotten van speed. Dat zijn duidelijke signalen.’

Lees verder via Binnenlandsbestuur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.