06:27
13 juli 2024

Nieuwe sekswet zal leiden tot meer aangiftes, maar politie loopt nu al achter

Nieuwe sekswet zal leiden tot meer aangiftes, maar politie loopt nu al achter

De nieuwe Wet seksuele misdrijven moet slachtoffers van seksueel geweld beter beschermen. Zo moeten ze eerder aangifte kunnen doen. Dat zal tot meer aangiftes leiden, terwijl de politie nu al kampt met personeelstekort.

Met de nieuwe wet, die morgen ingaat, worden meer zedenzaken strafbaar en is dwang niet langer een vereiste om tot een veroordeling te komen. Daarom verwachten het ministerie van Justitie en Veiligheid en de politie een toename van het aantal aangiftes.

Dat vraagt om een nieuwe werkwijze bij de politie en het Openbaar Ministerie (OM). Daarvoor is een zogenoemd implementatietraject opgezet zodat alle partijen voorbereid zijn op de invoering van de wet. Zo zijn er bij de politie 25.000 agenten opgeleid.

Maar of dat genoeg is in een tijd waarin de politie kampt met grote tekorten en een achterstand op het behandelen van aangiftes, is nog maar de vraag. In 2021 werd slechts 51 procent van de zedenaangiftes binnen de afgesproken zes maanden behandeld, de rest bleef langer op de plank liggen. Het OM deed dat nog slechter en voldeed in 34 procent van de gevallen aan de zesmaandennorm.

Lees verder via nu.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *