02:04
16 augustus 2022

Nederlandse zorg niet goed toegankelijk voor arbeidsmigranten

Nederlandse zorg niet goed toegankelijk voor arbeidsmigranten

In Nederland wonen en werken naar schatting ruim 375.000 arbeidsmigranten afkomstig uit Midden- en Oost-Europese landen (NIDI & CBS, 2020). Pharos deed onderzoek naar de gezondheid en de toegang tot zorg van deze groep arbeidsmigranten, die veelal laaggeschoold werk doen: ‘Zorg(en) voor arbeidsmigranten´.

‘Mensen zijn aan het overleven, denken niet aan hulp vragen. En ze hebben ook geen tijd voor hulp, ze zijn altijd aan het werk’ – Arbeidsmigrant

Slechte werk- en leefomstandigheden
Door slechte werk- en leefomstandigheden loopt deze groep werknemers grotere risico’s op fysieke gezondheidsklachten. ‘Ook het risico op mentale gezondheidsproblemen is groter, door de chronische stress veroorzaakt door hoge werkdruk, een laag en onzeker inkomen en slechte woonomstandigheden’, stellen Goorts en Smal.

Lees verder via sociaalweb.nl

Meer leren over de omgang met bijzondere doelgroepen (waaronder arbeidsmigranten en woonwagenbewoners) en de aanpak van kwetsbare gebieden? Kom naar de HCB Cursus die start op 10 juni in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.