02:43
29 mei 2022

‘Nederlanders moeten leren hoe ze kunnen helpen na een terreuraanslag’

De meeste Nederlanders weten nog niet goed genoeg hoe ze slachtoffers van een bomaanslag of schietpartij goed kunnen helpen. Traumachirurgen willen dat omstanders leren hoe ze in zo’n geval ernstige bloedingen moeten stoppen.

“Bomaanslagen en schietpartijen met veel slachtoffers zijn gelukkig geen dagelijks fenomeen, maar helaas komen dit soort situaties de laatste jaren steeds vaker voor. De kans dat ons land in de toekomst door een dergelijk incident wordt getroffen, is daarom niet ondenkbaar”, zegt Jaap Deunk, traumachirurg bij het VUmc in Amsterdam.

Omstanders kunnen bloedverlies voorkomen

Volgens hem is bloedverlies de meest voorkomende, maar tegelijkertijd gemakkelijk te voorkomen doodsoorzaak. Professionele hulpverlening komt bij dit soort gebeurtenissen vaak langzaam op gang omdat het nog niet duidelijk is of de situatie veilig is. Omstanders kunnen dan het verschil maken.

De traumachirurgen stellen voor om training in het stoppen van bloedingen onderdeel te maken van bestaande eerstehulp- en AED-cursussen. “Verder kan gedacht worden aan koffertjes met bloedstelpende materialen, deze kunnen worden geplaatst bij AED’s in publieke ruimten zoals vliegvelden, stations en stadions”, zegt Deunk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.