04:04
30 september 2022

Nederland overtreedt mensenrechten met aanpak jihadisten

De maatregelen die Nederland neemt tegen terrorisme zijn in strijd met internationale verdragen, waaronder het Europese verdrag voor de rechten van de mens. Dat stelt de Raad van Europa in een brief aan het kabinet. De Raad heeft kritiek op twee wetsvoorstellen die eerder dit jaar door de Tweede Kamer zijn aangenomen. Zo mogen bij mensen die worden verdacht van betrokkenheid bij een terroristische organisatie een meldplicht, gebiedsverbod of contactverbod worden opgelegd. Bijvoorbeeld iemand die contact heeft met een jihadist of iemand die verdacht veel belangstelling blijkt te hebben voor een plek die mogelijk doelwit is van een aanslag. De Raad vindt dat veel te ver gaan.
Ook heeft de Raad moeite met het voornemen om het Nederlanderschap af te pakken van jihadisten die in het buitenland meevechten met een terroristische organisatie. De minister kan dat straks opleggen zonder tussenkomst van de rechter om te voorkomen dat een terrorist terugkeert.
Volgens De Raad treft dit voorstel vooral mensen die ook een Turks of Marokkaans paspoort hebben, omdat de maatregel niet geldt voor mensen met alleen een Nederlands paspoort. Dat is discriminatie, vindt de Raad. Alle voorstellen moeten nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd.

Lees verder via AD – Nederland overtreedt mensenrechten met aanpak jihadisten

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.