02:48
05 oktober 2022

Natuurlijk komen er boetes op datalekken aan

Sinds 1 januari vorig jaar hebben we een Wet meldplicht datalekken, maar we zijn nu dus een jaar verder en ik heb nog geen boete gezien. Gaat het met deze wet net als met de cookiewet, veel gebrul maar weinig wol?

Dat verwacht ik niet, hoewel ik toegeef dat het allemaal wel wat sneller had gekund. Het lastige aan dit soort boetes is dat er altijd een heel onderzoekstraject aan vooraf gaat, en gezien de aard van de zaak kost dat altijd flink wat tijd.

We hébben eigenlijk al een datalekboete, zij het formeel onder een andere wet. Op 16 januari 2012 had een hacker ingebroken in een onderdeel van het netwerk van KPN. Daarbij kon toegang worden verkregen tot gegevens van abonnees zoals adres, woonplaats, telefoonnummer en bankrekeningnummer. Onderzoek liet zien dat de hackers (17 jaar oud) gebruik maakten van een bekend beveiligingslek. De software van de getroffen KPN-servers bleek niet tijdig van updates te zijn voorzien, een veel voorkomende fout van ICT-dienstverleners.

Lees verder via blog.iusmentis.com – Natuurlijk komen er boetes op datalekken aan

Meer leren over dit onderwerp en de wetswijzigingen op lokaal niveau? Bezoek de HCB Nieuwspoort Seminarreeks De Juridische Gemeente – De belangrijkste wetswijzigingen in theorie en praktijk, georganiseerd in samenwerking met Binnenlands Bestuur, 22 maart, 29 maart, 5 april en 12 april 2017

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.