09:33
10 augustus 2022

Meer verdachten ondermijnende criminaliteit; meer verwarde personen

BREDA – De politie in Breda hield in 2016 meer verdachten van drugshandel aan dan een jaar eerder. Ook het aantal drugsmisdrijven nam toen. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2016, waarover burgemeester Depla deze week de raad informeerde.

Het aantal strafrechtelijke ruimingen van drugspanden en het aantal sluitingen en waarschuwingen tegen drugspanden bleef nagenoeg gelijk. Uit de Veiligheidsmonitor blijkt dat vier procent van de Bredanaars in 2016 veel overlast in de eigen buurt ervaarde door drugsgebruik en drugshandel.

Van de veel voorkomende criminaliteit nam het aantal meldingen af. Daarbij gaat het om diefstal van auto’s, diefstal uit garages en schuurtjes, winkeldiefstallen en bedrijfsinbraken, fietsendiefstal en zakkenrollerij. Het aantal diefstallen uit of vanaf een auto nam wel toe: met 16 procent. Toename is er ook te zien bij overlastincidenten door verwarde of overspannen personen. In 2016 met 16 procent.

Het aantal woninginbraken nam in 2016 met 20 procent af. “De daling heeft vooral te maken met het aantal voltooide inbraken”, aldus de burgemeester in de toelichting aan de raad.

Volgens Depla past een nuancering bij de cijfers. “Sommige misdrijven en incidenten nemen toe. Dat kan een gevolg zijn van een groter probleem. Maar het kan ook een gevolg zijn van grotere aandacht bij de veiligheidspartners”, schrijft hij. Dat illustreert hij met een voorbeeld: “Als de politie meer controleert zie je dit bijvoorbeeld terug in de registratie van het aantal incidenten.”

Om de veiligheid in de stad de komende jaren te kunnen verbeteren, wil de burgemeester bij het monitoren meer letten op cybercrime, zorgmijders, onvrede en voortekenen van radicalisering.

Ook wil Depla de veiligheidsbeleving rond de huidige maatregelen onderzoeken. Dat is nodig stelt hij omdat van sommige maatregelen de ondergrens is bereikt. Hij verwijst daarbij naar woninginbraken, waarbij in het eerste kwartaal van dit jaar weer een stijging te zien is.

Lees verder via Breda Vandaag

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.