10:49
28 juni 2022

Longread: ook de politie ziet ‘substantiële veiligheidsrisico’s’ in tapsysteem

Longread: ook de politie ziet ‘substantiële veiligheidsrisico’s’ in tapsysteem

Het Europees Parlement bereidt een onderzoek voor naar misbruik van Israëlische spionagesoftware binnen de Europese Unie, bleek eind deze week. Dit zet opnieuw een schijnwerper op cybersoftware van Israëlische defensiebedrijven, die al geruime tijd wegens opstapelende spionageschandalen onder vuur liggen.

Het Europese onderzoek wordt er een in een reeks internationale onderzoeken naar Israëlische spionageproducten die gebruikt zouden worden tegen journalisten, activisten, advocaten en politici. Ook door Israël zelf. De internationale verontwaardiging daarover leidt bij het Nederlandse kabinet nog niet tot bezorgdheid.

Dat is opmerkelijk, want ook de Nederlandse overheid werkt met Israëlische cybersoftware, zelfs op een van de meest gevoelige plekken: in de zogenaamde ‘interceptieketens’. Dat zijn de tapkamers van onze opsporingsdiensten waarmee Nederland verdachten, criminelen en potentiele terroristen afluistert.

Lees en kijk verder via nos.nl

Meer leren van prof. dr. Marc Schuilenburg over burgers en  veiligheid waaronder digital surveillance en predictive policing? Kom naar de geheel nieuwe editie van de HCB Seminarreeks ‘Veiligheid, recht en bestuur’ vanaf 19 mei 2022 georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.