09:40
24 juli 2024

Leven met het water – Regio Zwolle voorbeeld klimaatadaptieve verstedelijking

Leven met het water – Regio Zwolle voorbeeld klimaatadaptieve verstedelijking

Regio Zwolle voorbeeld klimaatadaptieve verstedelijking

De toekomst begint vandaag. Dat adagium geldt voor de wijze waarop ze in de Regio Zwolle omgaan met de grote uitdagingen van klimaatverandering, gestage groei van de economie en de bevolking en een mooie symbiose tussen stad en land. Daarbij zetten ze in op de ‘sponsstrategie’, onderdeel van het bredere NOVEX-programma voor de regio.

Wat de gevolgen van klimaatverandering zijn, weten ze in Zwolle en omgeving maar al te goed. Als het water van de IJssel, de Overijsselse Vecht en het Zwarte Water extreem stijgt bij overvloedige regenval geeft dat een verhoogde kans op wateroverlast voor de steden en dorpen langs de rivieren en de weteringen die ooit zijn gegraven om de stad bereikbaar en landbouw mogelijk te maken. Hoe hard de betrokken waterschappen en Rijkswaterstaat ook werken om zoveel mogelijk water uit de Vecht en het Zwarte Water weg te pompen, onderlopende kelders, werkvloeren en straten zijn dan niet te voorkomen. Het watersysteem raakt aan z’n grenzen.

Waterrijk gebied
De blik op de Vecht vanuit de werkkamer van Erica van Lente, burgemeester van Dalfsen, biedt nu een idyllisch plaatje. Dat was afgelopen december anders, toen de rivier ver buiten haar oevers trad en voor veel overlast zorgde. ‘In de 5,5 jaar dat ik hier burgemeester ben, is dat verschillende keren gebeurd. De uiterwaarden staan vaker vol water, maar in december 2023 stond het water heel hoog. We merken aan de soms hevige regenval dat ons klimaat verandert. In 2021 kwam hier bij een plensbui 75 mm water in drie kwartier naar beneden. Kelders van woningen liepen vol, horeca en productiebedrijven hadden forse waterschade.’

Lees verder via romagazine.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *