04:30
29 februari 2024

‘Lekkende NCTV’er kan gevolgen hebben voor relatie Marokko en Nederland’

‘Lekkende NCTV’er kan gevolgen hebben voor relatie Marokko en Nederland’

De spionagezaak rond een medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid kan diplomatieke gevolgen hebben voor de relatie tussen Nederland en Marokko, stellen veiligheidsexperts. Gisteren begon de rechtszaak tegen de 64-jarige Ab el M., die ervan wordt verdacht staatsgeheimen gelekt te hebben aan Marokko.

“In het verleden zijn er wel gevallen geweest waarbij na dit soort zaken diplomaten werden uitgezet”, zegt Willemijn Aerdts, inlichtingenonderzoeker van de Universiteit Leiden in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co. Zij denkt dat daar al gesprekken over gevoerd zijn, “maar ik denk dat het nog te vroeg is om daar nu uitspraken over te doen”.

Omdat de rechtszaak net is begonnen, is alleen nog bekend wat het Openbaar Ministerie heeft gedeeld. De verdachte heeft nog geen verklaring afgelegd. Wel is duidelijk dat hij een bekend gezicht was in het gebouw van de NCTV. Hij heeft een Marokkaanse achtergrond en kon als analist vergaderingen en overleggen bijwonen.

Gechanteerd
Hij had honderden documenten in huis van de inlichtingendienst AIVD en tientallen van de militaire inlichtingendienst MIVD, die hij mogelijk wilde doorspelen aan de Marokkaanse veiligheidsdienst. Volgens het OM bestaat het contact tussen El M. en de Marokkaanse inlichtingendienst mogelijk al sinds 1995.

Lees verder via nos.nl

Meer leren van prof. dr. Esther Versluis over een toezichthouder in verbinding en ontwikkelingen en trends in overheidstoezicht? Kom op donderdag 11 april, 18 april en 16 mei naar de HCB Seminars Toezicht in Transitie 2024 – Toezicht in verbinding met verder onder meer Dr. Meike Bokhorst, Universiteit Utrecht en WRR en Dr. Bart Snels, inspecteur-generaal bij de Inspectie belastingen, toeslagen en douane (spreker o.v.b.).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *