08:40
19 april 2024

Expired: “Koudwatervrees over het gebruik van nudging is verdwenen”

Gezond eten, veilig uitgaan, verkeersregels naleven, de belasting­aangifte netjes invullen. Nudges bieden kansen om gedrag subtiel te sturen. Ook in de wereld van toezicht, handhaving en inspectie staat nudging in de belangstelling. Hoogleraar Denise de Ridder vertelt over de nieuwste kennisinzichten.
‘Rode lopers en spiegels maken centrum Hilversum veiliger’. Dat kopte een regionale krant eerder dit jaar. Het artikel ging over het onderzoek dat hoogleraar Denise de Ridder en haar collega’s Laurens van Gestel en Floor Kroese van de Universiteit Utrecht uitvoerden. “Het onderzoek geeft aan dat je met simpele en vrolijke investeringen in het uitgaansgebied grote veranderingen teweeg kunt brengen”, zei burgemeester Pieter Broertjes in reactie op de onderzoeksresultaten.
Het onderzoek in het uitgaansgebied van Hilversum is gebaseerd op de toepassing van nudges; subtiele aanpassingen in de omgeving die het gedrag van mensen een duwtje in een bepaalde richting geven. Nudges maken gebruik van psychologische inzichten over menselijk gedrag en spelen in op de automatische, onbewuste manier waarop we keuzes maken.
Lees verder via

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *