05:52
26 mei 2022

Je bent jong, dronken, doet gek en bekijkt dag later jezelf: het helpt – Jongeren geconfronteerd met gedrag

Alcoholmisbruik
De politie in Amersfoort confronteert jongeren met beelden van hun dronkenschap. NRC keek mee met een meisje dat zichzelf terugzag. „Het is gewoon heel raar om jezelf zo te zien, hoe ver je heen bent.”

„Ja, ben je er klaar voor? Kijk maar gewoon naar deze beelden en zeg wat je ervan vindt.” Jeugdagent Caroline van Ferneij klapt een grote laptop open en drukt op de afspeelknop. Op de beelden is een meisje te zien, tijdens een uitgaansavond in Amersfoort. Ze brabbelt en houdt zich buiten met moeite staande door tegen een muurtje te leunen. Even later ligt ze er onderuitgezakt bij. Hetzelfde zeventienjarige meisje kijkt met de hand voor haar mond naar de video van zichzelf. Naast haar zit haar moeder. Het meisje reageert er zo op: „Oh, ja, dit stukje was ik vergeten, nu weet ik het weer. Oh, wat erg dit. Wat erg.”

De beelden die het meisje op het politiebureau bekijkt, zijn twee weken eerder opgenomen, toen twee politieagenten haar stomdronken aantroffen in het centrum van Amersfoort.

‘De Confrontatie’, zo noemt de politie de aanpak: agenten zetten een zogeheten bodycam aan als ze een dronken minderjarige treffen. Vervolgens wordt de minderjarige met zijn of haar ouders uitgenodigd om naar de beelden te komen kijken. Ingaan op de uitnodiging is vrijwillig, maar in de vier jaar dat het project in Amersfoort loopt zag slechts een handvol van de ruim zestig minderjarigen af van deelname.

Het project krijgt navolging in het land: naast Amersfoort loopt het project sinds voorjaar 2016 in Bergen op Zoom. De politie in Zwolle noemt de resultaten „aansprekend” en overweegt ook te starten met het project. Het Trimbos-instituut, dat in opdracht van de politie Midden-Nederland de effecten van de aanpak heeft onderzocht, spreekt van een „veelbelovende interventie”. De onderzochte jongeren zijn zich bewuster geworden van de risico’s van alcohol. Een aantal zegt zelfs gestopt te zijn met drinken. Maar om volledig inzicht te krijgen in de effecten van het project is nader onderzoek nodig, vindt het Trimbos.

Lees verder via het AD – Kijk! Zo zie je eruit als je dronken bent

Lees ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.