02:42
19 juli 2024

‘Kijk bij handhaving door bril burger’

De Nationale ombudsman ziet een gestage stroom klachten over handhaving door gemeenten binnenkomen. In zijn nieuwe klachtenrapport adviseert hij gemeente om de bril van de burger op te zetten bij het informeren over handhaving.

In het rapport ‘de kunst van handhaven’ concludeert de ombudsman dat behoorlijk handhaven een complexe aangelegenheid is, omdat het in de kern om botsende belangen gaat. Een café blijft te lang open en omwonenden ervaren overlast, buren bouwen zonder vergunning een schuurtje dat te dicht op de erfgrens staat, een evenement in de buurt zorgt voor dagenlange geluidsoverlast. De ombudsman kijkt naar klachten over handhaving in het licht van participatie en inspraak. ‘Als de gemeente de burger die om handhaving verzoekt niet goed betrekt bij het handhavingstraject, kan dat ertoe leiden dat het vertrouwen in de gemeente verdwijnt’.

Lees verder via Gemeente.Nu

Nationale Ombudsman – De kunst van handhaven

Hoe pak je ondermijning aan, hoe organiseert de burgemeester lokale veiligheid? Veiligheid organiseert zich ook rondom zachtere principes van samenleven: verbinding, empathie en zorg. Wat zijn de gevolgen van een aantal wetswijzigingen? Bezoek de Nieuwspoort Seminarreeks Positieve Veiligheid en Seminarreeks De Juridische Gemeente – De belangrijkste wetswijzigingen in theorie en praktijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *