04:53
22 april 2024

Expired: Kabinet wil langer voorarrest voor jihadisten

Jihadstrijders die zijn teruggekeerd naar Nederland moeten langer in voorlopige hechtenis kunnen worden gehouden. Dat wil minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. De extra tijd is nodig om meer bewijs te kunnen verzamelen.

Op dit moment kunnen terrorismeverdachten maximaal twintig dagen worden vastgehouden. Om die periode te verlengen is een sterkere verdenking nodig tegen de verdachte. De kans bestaat dan dat iemand moet worden vrijgelaten, terwijl het onderzoek nog loopt.

Van der Steur wil dat het Openbaar Ministerie een terrorismeverdachte, ook zonder de sterkere verdenking, dertig dagen langer mag vasthouden.

Die extra tijd kan dan worden benut om ingewikkeld en daardoor tijdrovend forensisch onderzoek te doen. Gegevensdragers zijn bijvoorbeeld doorgaans moeilijk toegankelijk gemaakt en bevatten vaak geschriften in vreemde talen.

Van der Steur noemt het ,,onwenselijk” dat terrorismeverdachten mogelijk vrijkomen omdat onderzoek meer tijd vergt. ,,Meer nog dan bij andere misdrijven, geldt bij terroristische misdrijven dat je met effectieve opsporing ook kunt voorkomen dat daders nieuwe gruweldaden plegen”, aldus Van der Steur.

De rechter houdt volgens Van der Steur overigens gewoon de bevoegdheid om de voorlopige hechtenis op te heffen, als daar aanleiding voor is.

PvdA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Diederik Samsom en ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers hadden gevraagd om met voorstellen te komen voor verruiming van de voorlopige hechtenis van teruggekeerde jihadisten.

Bron: Telegraaf

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *