04:14
05 oktober 2022

Expired: Italiaanse jongeren krijgen 500 euro ‘cultuurbonus’ tegen radicalisering

Als je voor het einde van dit jaar 18 wordt in Italië, kun je niet alleen een cadeau van vrienden en familie verwachten. 18-jarigen krijgen vanaf 15 september namelijk vijfhonderd euro van de Italiaanse overheid, te besteden aan culturele activiteiten. Het doel: radicalisering tegengaan.

Zij vernietigen standbeelden, wij houden van kunst. Zij vernietigen boeken, wij zijn het land van bibliotheken’, zei Matteo Renzi, kort na de aanslagen in Parijs van 13 november vorig jaar. De Italiaanse premier kondigde zijn plan toen aan. Ruim een half miljoen jongeren zullen de ‘cultuurbonus’ in ontvangst nemen, een kostenpost van 290 miljoen euro voor zijn regering. ‘Zij willen terreur, wij antwoorden met cultuur.’ Naast de culturele bonus investeert de Italiaanse regering een miljard euro in defensie en veiligheid.

De jongeren kunnen met het geld van de bonus naar de film, het theater en naar concerten, musea en nationale parken. Ook boeken mogen ermee worden gekocht. De Italianen hopen hiermee jongeren te herinneren aan het belang van de Italiaanse cultuur en samenleving. In het hedendaagse Italië is meer dan 35 procent van de jongeren werkloos. Ook jongeren zonder Italiaans paspoort maar met verblijfsvergunning mogen aanspraak maken op de bonus.

Lees verder via De Volkskrant – Italiaanse jongeren krijgen 500 euro ‘cultuurbonus’ tegen radicalisering

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.