07:38
13 juli 2024

Is avondklok nu opgeheven? Of kan het aanvechten van Staat iets veranderen?

Is avondklok nu opgeheven? Of kan het aanvechten van Staat iets veranderen?

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag besloten dat de avondklok per direct moet worden opgeheven. De maatregel is op de verkeerde gronden genomen, zegt de rechter. Betekent dat nu ook dat je vanavond na 21.00 uur naar buiten kunt? En wat gebeurt er met de boetes die zijn uitgeschreven voor overtreding van de avondklok?

Wat betekent de uitspraak voor de avondklok?
Volgens noodrechtspecialist Adriaan Wierenga betekent de uitspraak op dit moment dat de avondklok per direct niet meer geldig is. “Dat kan een rechter beslissen en dat is hierbij gebeurd.”

Volgens Wierenga is het wel een stevig oordeel, maar hij kan de gedachtegang van de rechter volgen. “Het is wel een pittige en gedurfde uitspraak, maar die bevoegdheid heeft de rechter indien een bevoegdheid niet rechtmatig wordt gebruikt.”

Legt de Staat zich neer bij deze uitspraak?
De Nederlandse Staat gaat het opheffen van de avondklok door de rechter aanvechten. Via een zogeheten spoedappèl wordt de rechter gevraagd de uitspraak in afwachting van het hoger beroep te schorsen. Het verzoek om schorsing dient om 16.00 uur vanmiddag. “Deze uitspraak is zo erg van bijzonder belang dat er zelfs vanmiddag alweer een uitspraak zou kunnen zijn”, zegt Wierenga.

Een hoger beroep kan zeker de uitspraak verwerpen, zegt hoogleraar staatsrecht Jerfi Uzman. “Er is inhoudelijk een vrij grote kans dat deze uitspraak in hoger beroep van tafel wordt geveegd. De rechter doet namelijk iets wat hij helemaal niet hoeft te doen.

Lees verder via nos.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *