04:24
29 november 2023

Expired: Internetpolitie tegen IS-propaganda op sociale media

Een landelijke politie-eenheid gaat zich bezighouden met het bestrijden van IS-propaganda op internet. In sommige gevallen zal providers gevraagd worden de berichten te verwijderen, bevestigt de Nationale Politie tegen de NRC.

Het team, met de naam Internet Referral Unit, gaat ook meehelpen om de verspreiders van de propaganda van de terreurgroep te achterhalen. Deze maand worden vijf politiemedewerkers geworven voor de eenheid.

De politie heeft met deze aanpak al een half jaar geëxperimenteerd. In die periode werden negentien jihadistische berichten geïdentificeerd, waarvan er tien werden gemeld aan providers. Die hebben op hun beurt zeven van die berichten verwijderd. Sommige van de niet doorgegeven berichten werden zelf al door providers gewist.

‘Gênante situatie’

Het plan voor een dergelijke eenheid was er al langer, maar tot nu toe kwam het niet van de grond. In 2014 stond in het Actieprogramma Integrale Aanpak Jihadisme al dat de politie cyberjihadisten hard zou gaan aanpakken en dat er een zwarte lijst zou komen van jihidistische websites. De ministeries van Veiligheid en Justitie en Sociale Zaken erkennen tegen de NRC dat beide maatregelen nog niet zijn uitgevoerd. Onder ambtenaren zou gesproken worden van een “gênante situatie”.

Deze week werd bekend dat nabestaanden van de aanslagen in Parijs en Brussel Twitter aanklagen. Het sociale medium zou te weinig hebben gedaan om te voorkomen dat IS het platform gebruikt als “krachtig wapen voor terrorisme”.

Bron: NOS

Lees verder via RB&W – Politie krijgt tien nieuwe teams om cybercriminaliteit te bestrijden

Een omgevallen bouwkraan, rellen rond de komst van een AZC, een evenement dat vreselijk misloopt, dumping van drugsafval, radicalisering en terreurdreiging, migratieproblematiek, overlast, georganiseerde misdaad, uitgaansgeweld. Leer meer over lokaal veiligheidsbeleid tijdens de HCB Colleges Veiligheid, recht en bestuur Donderdag 9 februari, 9 maart, 23 maart en 6 april 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *