08:52
05 februari 2023

‘Illegale migratie: een wereldcrisis waar niet aan te ontkomen valt’

‘Illegale migratie: een wereldcrisis waar niet aan te ontkomen valt’

Migratie is uitgegroeid tot een probleemdossier voor een groeiend aantal landen overal ter wereld. Regeringen lijken niet te weten hoe ze met deze crisis moeten omgaan, schrijft demograaf Joseph Chamie.

Landen die door migranten worden uitgekozen als hun bestemming krijgen vandaag te maken met recordaantallen illegale aankomsten op de kusten en aan de grenzen. Daardoor verblijven miljoenen mannen, vrouwen en kinderen er zonder papieren. In veel van die landen ziet de publieke opinie illegale migratie als een bedreiging voor de nationale soevereiniteit en een ondermijning van de culturele integriteit. Illegale migratie zorgt ook voor een financiële aanslag op publieke middelen.

Sommige politici, net als een groot deel van de bevolking in die landen, hebben de aanhoudende illegale immigratie naar hun grenzen en kusten beschreven als een ‘invasie‘, een ‘slagveld‘ en een ‘bedreiging voor de veiligheid.’ In sommige gevallen werd de regering opgeroepen om de migranten ‘onmiddellijk terug te sturen‘.

De bezorgdheden van de bevolking over immigratie wordt weerspiegeld in de groeiende invloed van extreemrechtse politieke partijen in landen als Oostenrijk, Denemarken, Finland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Zweden en de Verenigde Staten.

Ook netwerken van mensensmokkelaars dragen bij aan de toenemende crisis in de illegale migratie. Ze genereren ook enorme winsten voor criminele organisaties. De netwerken misbruiken de migranten onder het mom van diensten zoals vervoer, accommodatie en cruciale informatie.

Lees verder via knack.be

Leren en reflecteren als burgemeester, wethouder, hoofd van politie, officier van justitie of hoofd OOV op veiligheidsthema’s als mensenhandel, cybercime, maatschappelijke onrust en ondermijning? Kom vanaf 9 februari 2023 naar de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Burgers, bedrijven en veiligheid’ in Den Haag georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Met oa prof. dr. Bob Hoogenboom, prof. dr. Jon Schilder en prof. dr. Janine Janssen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *