10:21
18 mei 2022

Ik betaal graag belasting Naleven is prettig. De uitdaging voor toezichthouders is om die grondhouding te raken

Ik betaal graag belasting Naleven is prettig. De uitdaging voor toezichthouders is om die grondhouding te raken
Naleven is prettig. De uitdaging voor toezichthouders is om die grondhouding te raken, schrijft ToeZine-columnist Koos Meijer, oprichter van KM Consult en secretaris van het Vakberaad Toezicht en Handhaving van Omgevingsdienst NL.
In 2006 verscheen een boekje over toezicht met zowel een prikkelende titel als de meest beeldende kaft ooit. Tom Tyler van de universiteit van New York toonde in Why people obey the law aan dat mensen regels niet naleven omdat ze straf vrezen, maar vooral omdat ze de rechtsstaat respecteren. Op de kaft zie je een foto van een grote Amerikaanse stad, geteisterd door een sneeuwstorm. Auto’s stoppen netjes voor het rode licht, terwijl de straten verder zijn uitgestorven.
Een van de beste toezichthouders die ik ken – ik zal geen namen noemen – bracht het toezicht op tankstations in het gebied van zijn omgevingsdienst op orde. Bij een van de gecontroleerde tankstations constateerde hij meer dan vijfendertig overtredingen, omdat er eerder nauwelijks aandacht voor was geweest. De kern van zijn succes was de wijze van benadering van de bedrijven. Dit paste hij toe bij de afvalbedrijven die hij vervolgens ging controleren.
Lees verder via het CCV/Toezine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.