04:35
05 maart 2024

Hoe voorkom je geweld dat online start?

Hoe voorkom je geweld dat online start?

Thorbecke Academie van NHL Stenden Hogeschool heeft samen met de Rijksuniversiteit Groningen een handreiking gemaakt om online aangejaagd geweld preventief te kunnen aanpakken. De handreiking is bedoeld voor jongerenwerkers, gemeenten en politie.

Het onderzoeksteam bestaat uit de afdeling Sociale Psychologie van de RuG en het lectoraat Bestuur en Veiligheid in een Digitaliserende Samenleving van NHL Stenden. Samen hebben ze de handreiking ‘interventies in de cyclus van online aangejaagd geweld’ ontwikkeld.

Lector Willem Bantema: ‘Voor ons lectoraat is dit de eerste studie die meer op preventie inspeelt. De kern van deze handreiking gaat over vertrouwen en verbinding tussen organisaties en de jongeren. Deze preventieve insteek is anders dan het actief speuren naar online signalen van mogelijke online ordeverstoringen of geweld. Actief sporen komt momenteel meer en meer onder druk te staan vanwege privacywetgeving en het is ook maar de vraag of op basis van losse signalen een zinvolle duiding mogelijk is.’

‘Geen enkele organisatie kan zich permitteren om niet online te werken: vroeg of laat wordt de aansluiting met de doelgroep jongeren gemist.’

Lees verder via NHLStenden.com

Meer leren over ondermijning, verwarde personen, jeugdcriminaliteit en andere actuele lokale veiligheidsthema’s? Kom naar de HCB Seminars ‘Topsprekers in Veiligheid’ met o.a. prof. dr. André van der Laan (Universiteit Leiden), prof. dr. Michiel van der Wolf (Rijksuniversiteit Groningen) en prof. dr. Karin van Wingerde (Erasmus Universiteit).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *