11:16
04 oktober 2022

Ho, stop, Halt!

“Wellicht ziet u ze bij u in de buurt; groepen jongeren die rondhangen. Veelal zoeken ze plekken uit zoals de ingang van het winkelcentrum, een park of het plein. Vaak klagen de buurtbewoners over geluidsoverlast of ervaren hinder van deze hangjongeren. De politie kan echter alleen ingrijpen als er daadwerkelijk strafbare feiten worden gepleegd. Bijvoorbeeld als deze jongeren vernielingen aanrichten.” 

Hangjongeren en geweld

Soorten problematische jeugdgroepen

De bovenstaande tekst is de omschrijving die de politie geeft over hangjongeren. In een eerdere artikelreeks zijn drie soorten problematische jeugdgroepen die Beke, van Wijk en Ferwerda (2006) onderscheiden al besproken; dit zijn hinderlijke jeugdgroepenoverlast gevende jeugdgroepen en criminele jeugdgroepen.

Halt straf

Zoals de politie aangeeft kunnen zij pas ingrijpen als er daadwerkelijk strafbare feiten worden gepleegd. Eén van de straffen die ingezet kan worden is de Halt-straf. Deze straf heeft als doel grensoverschrijdend gedrag zo vroeg mogelijk te stoppen en genoegdoening te bieden aan de slachtoffers en aan de maatschappij.

Lees verder via Handhavingsacademie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.