05:43
06 december 2023

Hightech-Betty helpt de waterkwaliteit te verbeteren

Hightech-Betty helpt de waterkwaliteit te verbeteren

Dieptes meten, illegale waterlozingen opsporen, de waterkwaliteit vaststellen: Betty kan het allemaal. Deze slimme droneboot van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard was in 2022 een van de vijf genomineerde projecten bij de Verkiezingen Handhaving en Toezicht. Betty ontwikkelt zich verder: binnenkort kan het bootje ook de waterkwaliteit meten.

Vindt het waterbeheer straks plaats vanuit een luie stoel met een kopje koffie erbij? Jaap de Ron, innovatieadviseur bij het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, lacht. “Zover is het nog lang niet. Innoveren is één, maar om het daadwerkelijk in de praktijk werkend te hebben, dat is weer iets heel anders. Maar dat er veel mogelijk is en dat technologie het werk efficiënter en effectiever maakt, dat staat voor mij als een paal boven water.”

Van peilstok naar sonar
Het begon allemaal in 2018. “Wij hadden intern een prijsvraag voor innovatieve ideeën uitgeschreven”, vertelt De Ron. “Dat leverde een aantal interessante inzendingen op, zoals Slootview: een bootje met een 360-gradencamera die in sloten naar illegale lozingen speurt. We zitten hier in een glastuinbouwgebied met veel smalle slootjes. Het is lastig en arbeidsintensief om leidingen die op de sloot uitkomen op te sporen, zeker als de begroeiing dicht is. Een camera kan dat vanaf het water veel beter zien. Hebben we een leiding opgespoord die wij niet kennen, dan gaan we met de ondernemer in gesprek of het wellicht om illegale lozing gaat.”

Lees verder via toezine.nl

Meer leren van prof. dr. Esther Versluis over een toezichthouder in verbinding en ontwikkelingen en trends in overheidstoezicht? Kom op donderdag 23 november, 7 december en 14 december naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2023 – Toezicht in verbinding met verder onder meer Dr. Bart Snels, inspecteur-generaal bij de Inspectie belastingen, toeslagen en douane.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *