12:28
04 december 2022

Het Franse drugsbeleid is een voedingsbodem voor jihadisme – maar dat hoeft niet zo te zijn

Frankrijk heeft de strengste drugswetten van heel Europa. Dat zorgt voor een mix van racisme, geweld en criminaliteit die een vruchtbare voedingsbodem vormt voor moslimextremisme. Maar: er is een oplossing.

De afgelopen twee jaar was Frankrijk het slachtoffer van de gruwelijkste terroristische aanslagen van heel Europa. Terwijl de wereld toekeek, vermoordden jihadisten medewerkers van Charlie Hebdo, schoten ze feestende twintigers in nachtclub Bataclan dood en reed een van hen in Nice op quatorze juillet met een vrachtwagen op een menigte in.

De vraag dringt zich op: Waarom Frankrijk? Waarom gedraagt een onevenredig aantal van de eigen Franse burgers zich zo?

Vorig jaar reisde ik door Frankrijk om onderzoek te doen voor een extra hoofdstuk in de Franse editie van mijn boek Lees hier meer over mijn boek.Chasing The Scream: The First and Last Days of the War on Drugs, dat begin dit jaar verscheen. Dat Frankrijk – veel meer dan enig ander westers land – te maken heeft met jihadisme van eigen bodem, heeft allerlei ingewikkelde redenen.

Maar op mijn reis hoorde ik van talloze mensen dat er één oorzaak is die nauwelijks wordt genoemd. Frankrijk voert de heftigste en felste antidrugsstrijd van heel West-Europa. En er komt steeds meer bewijs dat er een direct verband is tussen deze war on drugs en het jihadisme.

Lees verder via De Correspondent – Het Franse drugsbeleid is een voedingsbodem voor jihadisme – maar dat hoeft niet zo te zijn

Auteur: Rob Sentse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.