10:00
21 juni 2024

HCB Collegereeks Veiligheid, recht en bestuur 2023 – Burgers, bedrijven en veiligheid

HCB Collegereeks Veiligheid, recht en bestuur 2023 – Burgers, bedrijven en veiligheid

In deze geheel nieuwe editie van onze HCB Collegereeks Veiligheid, recht en bestuur zoomen we vanaf 9 februari 2023 nader in op burgers, bedrijven en veiligheid.

Er zijn ook online-tickets!

Koninklijk Instituut van Ingenieurs, Den Haag (op loopafstand van Den Haag Centraal Station)
Donderdag 9 februari (College 1 + College 2), donderdag 9 maart (College 3 + College 4) en donderdag 30 maart (College 5 + College 6) 2023 16.00 – 19.30 uur met om 17.30 uur een lichte avondmaaltijd

Deelnemers ontvangen een boekenpakket met daarin het nieuwste boek van Bob Hoogenboom getiteld ‘Het spiegellabyrint van ondermijning en de Motus-methode’ en het boek De toren van Babel – Een (rechts)antropologische blik op samenwerking bij de aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties van Janine Janssen

Zes experts bespreken in 3 compacte middagen met u de theorie en de praktijk van:

 • Openbare orde en de burgemeester
 • Migratie en arbeidsuitbuiting
 • Publiek-private samenwerking tegen ondermijnende georganiseerde criminaliteit
 • Omgaan met Maatschappelijke onrust
 • Cybercrime op lokaal niveau
 • Mensenhandel, huiselijk geweld en andere vormen van geweld in afhankelijkheidsrelaties

Met ervaren sprekers uit onderzoek & wetenschap en met uw collega’s en veiligheidspartners gaat u reflecteren op deze actuele thema’s. Er is veel ruimte voor discussie met de keynote-speakers en met uw collega’s bij andere gemeenten en veiligheidspartners. Aan het eind van elke collegedag heeft u meer inzicht in het besproken thema en in de manier waarop u die kunt betrekken bij het vormgeven van uw beleid op het gebied van openbare orde en veiligheid: welke inzichten biedt actueel onderzoek en welke ervaringen van uw collega’s en veiligheidspartners kunt u meenemen bij het vormgeven van uw lokale beleid?

Deze top-level colleges worden verzorgt door:

 • Prof. dr. Masja van Meeteren, hoogleraar Criminologie aan de Radboud Universiteit. Zij doet onderzoek naar criminaliteitsbestrijding en de gevolgen daarvan op het snijvlak met migratievraagstukken.
 • Dr. Remco Spithoven, houdt zich als lector Maatschappelijke Veiligheid bij Hogeschool Saxion bezig met de digitale weerbaarheid van de samenleving
 • Prof. mr. dr. A.E. (Jon) Schilder, hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In samenwerking met het Centrum voor openbare orde en veiligheid in Groningen doet hij onderzoek op het gebied van het openbare orderecht en de aanpak van ondermijnende criminaliteit.
 • Prof. dr. Bob Hoogenboom, hoogleraar Forensic Business Studies, Nyenrode Business Universiteit. Hij is momenteel betrokken bij het Instituut voor Forensische Accountancy, lid van Transparency International Nederland en van de Nederlandse Vereniging voor Inlichtingenonderzoek (NISA)
 • Prof. dr. Janine Janssen is lector Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties bij Avans Hogeschool. Daarnaast werkt ze als hoofd onderzoek bij het Landelijk Expertise Centrum Eergerelateerd Geweld van de Nationale Politie en is zij bijzonder hoogleraar Rechtsantropologie aan de Open Universiteit.
 • Dr. Hans Moors, partner, EMMA Experts in Media en Maatschappij. Werkte als docent en onderzoeker, organisatieadviseur en lector integrale veiligheid. Was hoofd van de afdeling veiligheid en criminaliteit, welzijn en zorg bij IVA Beleidsonderzoek en Advies (Tilburg University). Recent verscheen van EMMA het onderzoek naar de ‘avondklokrellen’ in Eindhoven, Breda, ‘s-Hertogenbosch en Helmond. Wat ging daar nou achter schuil? En wat kunnen we er van leren.

Mogen wij u verwelkomen vanaf  9 februari 2023 bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs in Den Haag?

Elwin Veldhuis
Haags Congres Bureau

Bekijk het programma en schrijf u in via haagscongresbureau.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *