12:04
10 december 2022

Handreiking SAS zonder EMVI gepubliceerd

Handreiking SAS zonder EMVI gepubliceerd

Minder ingewikkelde aanbestedingen, meer tijd voor zorg en samenwerking. Dat wordt beoogd met de ‘Handreiking SAS zonder emvi – vereenvoudigd aanbesteden Wmo 2015 en Jeugdwet’.

De ‘Handreiking SAS zonder emvi’ is op 7 oktober jl. gepubliceerd en is ervoor bedoeld om gemeenten voor te bereiden op de aanstaande wijziging van de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015).

Wetsvoorstel
Het wetsvoorstel ‘Maatschappelijk verantwoord inkopen Jeugdwet en Wmo 2015’ is op 23 april jl. bij de Tweede Kamer ingediend. Dit voorstel heeft tot doel om aanbestedingsprocedures in het sociaal domein eenvoudiger te maken. Dat wil de wetgever bereiken door het zogenaamde EMVI-criterium in de Jeugdwet en de Wmo 2015 te schrappen.

Gemeenten moeten bij de aanbesteding van contracten in het kader van deze wetten nu nog kiezen voor de aanbieder met de economisch meest voordelige inschrijving (EMVI). In de praktijk betekent dit dat gemeenten offertes moeten opvragen, beoordelen en vervolgens een keuze moeten maken.

Met de wetswijziging worden aanbestedingsprocedures zonder offertefase mogelijk gemaakt, aldus het Ministerie van VWS. Minister De Jonge merkte het volgende op over het wetsvoorstel: “Minder markt, meer samenwerking. Daar gaat het om. Hoe minder tijd we opmaken aan papier en ingewikkelde aanbestedingen, hoe meer tijd er is voor zorg en samenwerking.”

Lees verder via binnenlandsbestuur.nl

Meer leren als overheidsjurist van Matthijs Mutsaers over actualiteiten aanbesteding? En over de Omgevingswet i.c.m. duurzaamheid, en uw omgang met informatie en documenten onder de nieuwe Woo? En wat we kunnen leren van 3 jaar werken met de AVG? Kom naar de HCB Seminarreeks ‘Juridische Update 2021’ die start op 12 november bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs en wordt georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Naast Matthijs Mutsaers, advocaat en partner bij Hekkelman, treden ook Harm Borgers, adviseur bij KokxDeVoogd, Sophie Groeneveld advocaat bij AKD en Dennis van Tilborg, advocaat en partner bij AKD op als spreker in deze seminarreeks.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.