09:23
05 februari 2023

Halsema reageert op kritiek Top 400-aanpak, wil niet af van de lijst: ‘Het is een sterk instrument’

Halsema reageert op kritiek Top 400-aanpak, wil niet af van de lijst: ‘Het is een sterk instrument’

Burgemeester Halsema erkent dat de gemeente lange tijd gefaald heeft om ouders bij de Top 400-aanpak goed te ondersteunen. Ouders werden vaak tegengewerkt door de gemeente of andere instanties. Toch staat de burgemeester achter de aanpak.

In een brief aan de gemeenteraad reageert Halsema op de kritiek die de afgelopen weken is ontstaan nadat de documentaire Moeders op het Idfa in première ging. De film is uitgesproken kritisch op het beleid rondom de Top 400, een lijst van Amsterdamse jongeren die volgens de gemeente dreigen af te glijden in de serieuze criminaliteit.

In de documentaire is te zien hoe gezinslevens worden ontwricht nadat jongeren op deze Top 400-lijst terechtkomen. Moeders die hulp aan de gemeente vragen, krijgen vaak nul op rekest of worden slecht geïnformeerd. Voor jongeren zou het ook stigmatiserend werken: door op de lijst te staan, worden ze gezien als criminelen.

Lees verder via parool.nl

Leren en reflecteren als burgemeester, wethouder, hoofd OOV, hoofd van politie of officier van justitie op veiligheidsthema’s als cybercime, maatschappelijke onrust en ondermijning? Kom vanaf 9 februari 2023 naar de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Burgers, bedrijven en veiligheid’ in Den Haag georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Met oa prof. dr. Bob Hoogenboom, prof. dr. Jon Schilder en prof. dr. Janine Janssen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *