11:30
20 oktober 2021

Grote virtuele schuilplaats voor criminele praktijken gevonden en gesloten

Grote virtuele schuilplaats voor criminele praktijken gevonden en gesloten

Niet eerder is in Nederland een bedrijfsverzamelgebouw met zoveel gevestigde bedrijven in beeld gebracht en van waaruit georganiseerde ondermijnende criminaliteit in Nederland werd gefaciliteerd. Na een langdurig gezamenlijk onderzoek door de Politie, de Belastingdienst, het Openbaar Ministerie, de FIOD (die allen samenwerken onder de coördinatie van het Regionale Informatie- en Expertise Centrum Noord-Holland) en de gemeente Heerhugowaard, heeft burgemeester Blase van Heerhugowaard het pand aan de Celsiusstraat op het bedrijventerrein de Zandhorst in Heerhugowaard gesloten.

Landelijk netwerk
De politie heeft de beschikking over zwaarwegende informatie dat de eigenaar van het pand criminele activiteiten faciliteert en daarmee ernstige verstoring van de openbare orde op deze en andere locaties in Nederland teweeg brengt. Zo is onder andere de zaak van de cocaïnewasserij in Nijeveen en de witwaspraktijken van een drankenhandel in Rotterdam te linken aan dit adres. Er zijn 800 voertuigen op dit adres geregistreerd en het CJIB meldt dat er meer dan € 300.000,- aan oninbare boetes toe te schrijven zijn aan dit adres. Er zijn vele vormen van criminele activiteiten geconstateerd, zoals het witwassen van geld, belastingontduiking, illegale onderhuur, de productie en het handelen in verboden middelen (o.a. harddrugs), diverse vormen van fraude, valsheid in geschrifte en ongebruikelijk bezit en registratie van 800 voertuigen. Sluiting van dit pand betekent dat de Kamer van Koophandel bedrijven kan uitschrijven en daarmee stopen de activiteiten van deze bedrijven dan ook.

Lees verder via politie.nl

Leren over een preventieve aanpak van ondermijning? Kom 9 juni naar het HCB Seminar De Veilige Gemeente 2021 georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Leren over een Integrale Gebiedsgerichte Aanpak? Kom naar de 2-daagse HCB Cursus die start op 22 juni bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs in Den Haag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 − 8 =