12:53
05 december 2022

Groot tekort aan personeel bij kinderopvang, ook in West-Brabant: ‘Waar zijn al die mensen?’

Groot tekort aan personeel bij kinderopvang, ook in West-Brabant: ‘Waar zijn al die mensen?’

In de kinderopvang is een groot tekort aan personeel maar ook veel vraag naar plek vanwege de geboortegolf. Bij Kober, de grootste opvang van West-Brabant, is het iedere dag weer een puzzel om genoeg medewerkers op een groep te hebben staan.

Tegelijkertijd biedt deze tijd ook kansen: er is volop ontwikkeling in de kinderopvang. Een gesprek met Kober-interim bestuurder Maudy Hylkema.

Het tekort aan personeel was nog niet eerder zo hoog. Volgens arbeidsmarktplatform Kinderopvang werkt! kampt 71 procent van de organisaties met een tekort. Een toename van 15 procent sinds mei. Bij de buitenschoolse opvang is het tekort met 79 procent nog groter.

Lees verder via bndestem.nl

Leren hoe je een wendbare organisatie wordt? Kom 9 juni naar de geheel nieuwe editie van het HCB Seminar ‘Checklist Kinderopvang’ deze keer over Wendbaarheid organiseren in de praktijk.

 

1 comment

  • Ik heb van 1990 tot en met 2013 in de kinderopvang gewerkt en merkte de laatste jaren al dat je vaak de helft van de tijd bezig was met formulieren invullen in plaats van met de kinderen bezig te zijn. En je gaat dit werk toch doen voor de kinderen niet als administratie baan.
    Voor alle kleinigheden waren er wel formulieren. En vaak deed je dat wel op de groep, maar dan kun je de kinderen niet goed in de gaten houden. Maar ook hoorde je ze vaak maar half als ze een vraag aan je stelde, Je zat dus dan wel op de groep maar was je eigenlijk voor de kinderen toch niet bereikbaar.Wat vaak weer extra druk legde bij je collega. want die moest dan vaak jou taken er ook bij doen.Administratie hoort er bijna bij elke baan bij, maar in dit soort werk moet het op de tweede plaats komen en de kinderen eerst. Het heet tenslotte kinderopvang. Ik ben nu bezig om weer terug het werk in te gaan na 8 jaar en hoop dan ook dat er wat gaat veranderen. En dat er meer nieuwe mensen komen die dit werk willen gaan doen, en vooral ook mannen. Want die horen er ook meer te zijn. Want een van de doelstellingen van kindercentra is toch het zo goed mogelijk nabootsen van de thuissituatie. En dit gaat in mijn visie niet echt gebeuren als er niet meer mannen in dit beroep gaan werken.

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.