11:39
16 juli 2024

Glyfosaat behoudt Europese markttoelating: Bas Bloem teleurgesteld maar hoopvol

Glyfosaat behoudt Europese markttoelating: Bas Bloem teleurgesteld maar hoopvol

Onkruidverdelger glyfosaat mag hoogstwaarschijnlijk onder aangescherpte voorwaarden de komende tien jaar op de Europese markt blijven. Hoogleraar en arts Bas Bloem is teleurgesteld, maar met een mogelijk nieuw toelatingsbeleid voor pesticiden en meer onderzoek kan glyfosaat alsnog verboden worden.

De lidstaten zijn verdeeld, daarom kan de Europese Commissie het eigen voorstel nu doorzetten. Nederland heeft zich onthouden bij de stemming.

Bas Bloem, hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen aan het Nijmeegse Radboudumc, is heel erg teleurgesteld. Hij is een van de ondertekenaars van een groep van wetenschappers die afgelopen week een dringende oproep deed aan het demissionaire kabinet om in Brussel tegen glyfosaat te stemmen. Toch is hij hoopvol: “Het heeft alle partijen rondom dit dossier bij elkaar gebracht. Dus de Parkinson Vereniging, wetenschappers, natuur- en klimaatexperts, maar we zijn inmiddels ook in gesprek met land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland. We kunnen de handen ineenslaan. Het is mijn doel niet om het boeren of tuinders lastig te maken. Ik wil dat zij veilig hun werk kunnen doen. Dat kan ik nu niet zeggen.”

Lees verder via skipr.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *