11:29
03 oktober 2022

Flexibele arbeidsmarkt schept ruimte voor oneerlijke praktijken

Flexibele arbeidsmarkt schept ruimte voor oneerlijke praktijken

In een eerlijke arbeidsmarkt kunnen mensen op een gezonde, veilige manier hun inkomen verdienen, worden de spelregels gevolgd, bestaat eerlijke concurrentie en wordt armoede voorkomen. Er zijn echter mechanismen die dit tegenwerken. In hoeverre schept bijvoorbeeld de huidige vergaande flexibele arbeidsmarkt ruimte voor oneerlijke praktijken?

De Nederlandse economie draait goed. De werkloosheid zit op of onder full employment niveau. Maar de lonen stijgen minder dan verwacht en het aantal flexibele arbeidsrelaties en zzp’ers is het laatste decennium sterk gegroeid. Dat is contra-intuïtief. Je zou verwachten dat werkgevers in tijden van krapte werknemers aan zich willen binden met extra loon en gunstige arbeidscontracten. Ook contra-intuïtief is dat het aantal meldingen bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid over onderbetaling sinds 2015 met een derde is toegenomen.

Lees verder via socialevraagstukken.nl


Meer leren over Huisvesting Arbeidsmigranten? Kom naar de 2-daagse HCB Cursus die start op 24 september 2020 met o.a. Frank van Summeren (RONT Management Consultants). Kijk op de website van het Haags Congres Bureau voor meer informatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.