08:45
12 juli 2024

Familie-inspecteur is er voor familie én inspectie

Familie-inspecteur is er voor familie én inspectie

Ernstige incidenten in de zorg. Regelmatig komen hierover meldingen binnen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Zo’n incident heeft grote impact op zorgprofessionals en familie van betrokken cliënten. De familie-inspecteur biedt de familie een luisterend oor én houdt hen op de hoogte van het onderzoek.

“Mensen hebben niet altijd een goed beeld van wat de IGJ doet en waarom”, vertelt Peter de Jonge, klachtenfunctionaris bij de inspectie. “Sommigen zien de inspectie als de politie van de gezondheidszorg. Ze hopen of verwachten dat wij bij alles wat ze melden aan de bel trekken bij de zorgaanbieder, om te vertellen dat de zorg beter moet. Maar de IGJ kan niet elke melding individueel oppakken, we nemen al die meldingen breder mee in ons toezicht. Daarnaast zien we dat familie van een patiënt of cliënt die betrokken is bij een ernstig incident, vaak met vragen zit over onze rol. We wilden hen proactief benaderen om die vragen te beantwoorden.”

Incidenten met impact
Sinds 2022 zet de IGJ familie-inspecteurs in bij meldingen van ernstige incidenten. Dat zijn gevallen waarbij een patiënt of cliënt zware lichamelijke of psychische schade oploopt. De IGJ bepaalt wanneer die inzet nodig is. “Als een gebeurtenis grote impact op de familie heeft, of als we verwachten dat de familie veel vragen heeft, dan vragen wij de familie of ze behoefte heeft aan een familie-inspecteur. Contactgegevens vragen we op bij de zorgaanbieder.” De familie-inspecteur biedt een luisterend oor, houdt de familie op de hoogte van het onderzoek en legt uit welke rol de inspectie heeft. Dat is nodig, merkt Tamara de Rochemont, adviseur burgerperspectief en familie-inspecteur. “Heftige incidenten zijn ingrijpend, zeker als er iemand overleden is. De familie zit vaak met vragen, zoals: Hoe kon dit gebeuren? Hoe verloopt het onderzoek? Waar kan ik een klacht indienen?”

Lees verder via toezine.nl

Op 20 november 2024 vindt de geheel nieuwe editie van het jaarlijks HCB Seminar Toezicht in Transitie plaats, deze keer over Versterking van Toezicht. Met o.a. Paul van Dijk. Kijk op de website van het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *